Pe măsură ce înțelegem, la un nivel tot mai profund, dinamica vieții, acceptăm faptul că perspectivele personale sunt în continuă transformare. Schimbarea ritmică a planurilor vieții, a sensurilor pe care le urmăm în fiecare rol și relație în care ne manifestăm, nu este doar atributul propriei voințe, iar fericirea este acea baterie interioară care ne pune resursele în mișcare și ne face să simțim complet pulsiunile vieții în tot ceea ce vine spre noi. Fericirea astăzi are ritm și dobândește însemnătate doar dacă este cuprinzătoare și în același timp, durabilă.
Egalitatea de spirit se manifestă ca vibrație a valorilor colective. Egalitatea nu este un produs al concepțiilor despre viață, ci o formă de exprimare a esenței ființei, ca parte a întregului. Prin accesul la partea profundă a ființei umane, compasiunea devine o stare a minții care implică toate calitățile gândirii pentru a orienta comportamente ce ne aduc în planul realităților împărtășite. Cu această stare a minții reușim să construim un spațiu liber de așteptările și nevoile personale, în afara individualității noastre, prin care să interacționăm cu ceilalți. Asta înseamnă că în spațiul de libertate creat din sinele profund îi facem loc celuilalt, așa cum este potrivit să vină, pentru că știm că este atras chiar de propria esență. (Alexandrina-Ioana Nan)
* * *
Alexandrina-Ioana Nan a fost judecător timp de 25 de ani. În calitate de membru al Consiliului Superior al Magistraturii a inițiat și coordonat, în perioada 2005-2010, proiecte naţionale cu impact asupra reformei sistemului judiciar în scopul întăririi competențelor de integritate și independență ale judecătorilor din România. Cele mai relevante proiecte realizate, cu participarea a peste 200 de judecători, sunt: Proiectul pentru elaborarea profilului magistratului în sistemul juridic din România (2006), Programul privind aplicarea schemei de evaluare a bazată pe competențe (2007), Proiectul privind crearea unei rețele de formatori pentru evaluarea profesională a judecătorilor (2007-2008), Programul pentru stabilirea volumului optim de muncă şi asigurarea calității activității în instanțe (2010). A fost vicepreședintele Tribunalului Cluj în perioada 2011-2014 și președintele Asociației Magistraților din România – filiala Cluj, în perioada 2003-2005. În prezent este coach si trainer.
* * *
Noua Spiritualitate este emanaţia unei Noi Ştiinţe care s-a conturat îndeosebi către sfârşitul secolului abia încheiat. Sunt aduse tot mai multe argumente care pledează pentru originea spirituală a Universului.
Viziunea materialistă asupra lumii a permis crearea unei civilizaţii tehnologice avansate, cu indubitabile avantaje pentru ameliorarea condiţiei umane. În acelaşi timp însă filosofia care a motivat-o nu a reuşit să evite actuala criză globală. Suntem tot mai nesiguri pe destinul nostru, mai angoasaţi, mai aproape de autodistrugere.
Colecţia noastră se deschide, aşadar, tuturor cărţilor menite să propună o soluţie de ieşire din impasul lumii contemporane, să avanseze o ipoteză coerentă sau să adauge o nouă valenţă demersului spre o lume mai bună.
Nimic nu se va schimba în drama lumii actuale dacă rămânem la aceeaşi gândire. Acesta este motivul pentru care toţi comentatorii fenomenului social optează pentru o Nouă Spiritualitate. Respectul pentru viaţă, nevoia de schimbare a fiecăruia dintre noi în acord cu Legea fundamentală a Universului, care postulează înfăptuirea binelui, a frumosului, a armoniei, şi nu a urii şi a dezbinării, constituie esenţa Noii Spiritualităţi. (Dumitru Constantin-Dulcan)