Cuvânt înainte de Dumitru Constantin-Dulcan. Pe copertă: Ignat Bednarik (n. 1882, Orşova – d. 1963, Bucureşti), Cusătoreasă în livadă, acuarelă pe hârtie, 46 x 29,5 cm. Colecția Noua Spiritualitate este coordonată de Dumitru Constantin-Dulcan.
Poezia actuală a Lilianei Trif este una de maturitate, scrisă de o mână versată, de o minte care știe să așeze cuvintele la locul potrivit. Este scrisă de un suflet care intră în rezonanță cu frumosul, cu emoția unui sărut, a unei atingeri tandre, cu taina luminii sacre și evlavia rugăciunii. Într-un cuvânt, Liliana Trif este o poetă autentică. (Dumitru Constantin-Dulcan)
Două mari iubiri îmi definesc existența, iubirea de Dumnezeu și iubirea pământeană. Între acestea două, poezia mea se așază cuminte pe hârtie, la „masa tăcerii”, atemporal definită, cu ochii privind spre icoana unor vremuri care vor trăi în sufletul meu pentru totdeauna. N-aș putea spune că uneia dintre iubirile mele îi acord prioritate, ele sunt întotdeauna egale ca intensitate și mă definesc până în cea mai profundă alcătuire a inimii. Iar poezia, la fel. Îmi explorez emoțiile, fără anestezie, pentru că numai așa pot ajunge la sufletul tău, dragă cititorule! Te las să mă descoperi, puțin câte puțin, și tare mi-aș dori să știu că simți, respiri, visezi, speri și iubești aidoma mie. (Liliana TRIF)
la început a fost cuvântul
și cuvântul s-a făcut poem
o să vină primăvara într-o zi,
îmi spuneau vrăbiile…
îndoielnică afirmație având
în vedere că
ele nu pleacă nicicând spre
zări mai calde
ascultă,
o să vină primăvara într-o zi,
așa, pe nesimțite,
îmi spunea vântul,
dar cine să-l creadă când el piaptănă,
cu aceeași nepăsare, toate
anotimpurile
o să vezi,
primăvara o să vină într-o zi,
îmi șopteau toate,
dar nu le-am crezut.
tu ești singura care mi-ai arătat
că primăvara e aici
și Dumnezeu are ochii verzi.
Liliana Trif s-a născut pe 26 ianuarie 1971, în frumosul burg al Sibiului. Tot aici a absolvit Liceul Sanitar și Universitatea Româno-Germană, specialitatea Marketing. Iubitoare de artă și frumos, a urmat, în paralel, între anii 1986 și 1988, cursurile Școlii Populare de Artă, secția Canto. În anul 2013, publică primul său volum de versuri, cu titlul Dulce amărui, la Editura Pim, Iași, sub egida Asociației „Universul Prieteniei”. Tot atunci începe colaborarea cu poetul Ioan Grigoraș, dialog liric din care se nasc trei cărți frumoase: Ești poezia sufletului meu, Editura Rovimed, Bacău, 2014; Ca și cum am împărți aceeași inimă, Editura Pim, Iași, 2015; Din paradisul aproape pierdut, Editura Pim, Iași, 2016. A publicat poezii în mai multe antologii și reviste de specialitate, dintre care menționăm: Treptele prieteniei, Romeo și Julieta la Mizil, Roșu mocnit, Eminesciana, Dor de Dor, Negru pe Alb.
Noua Spiritualitate este emanația unei Noi Științe care s-a conturat îndeosebi către sfârșitul secolului abia încheiat. Sunt aduse tot mai multe argumente care pledează pentru originea spirituală a Universului. Viziunea materialistă asupra lumii a permis crearea unei civilizații tehnologice avansate, cu indubitabile avantaje pentru ameliorarea condiției umane. În același timp însă, filosofia care a motivat-o nu a reușit să evite actuala criză globală. Suntem tot mai nesiguri pe destinul nostru, mai angoasați, mai aproape de autodistrugere. Colecția noastră se deschide, așadar, tuturor cărților menite să propună o soluție de ieșire din impasul lumii contemporane, să avanseze o ipoteză coerentă sau să adauge o nouă valență demersului spre o lume mai bună. Nimic nu se va schimba în drama lumii actuale dacă rămânem la aceeași gândire. Acesta este motivul pentru care toți comentatorii fenomenului social optează pentru o Nouă Spiritualitate. Respectul pentru viață, nevoia de schimbare a fiecăruia dintre noi, în acord cu Legea fundamentală a Universului, care postulează înfăptuirea binelui, a frumosului, a armoniei, și nu a urii și a dezbinării, constituie esența Noii Spiritualități.